keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Gluteeniton ruokavalio myös "normaaleille" ihmisille?

Heippa!

Aattelin nyt vähän kirjottaa noista erikoisruokavalioiden noudattamisesta ja sen yhdistämisestä vielä Fitness diettiin.

Mullahan todettiin keliakia tossa viime marraskuussa. Se tuntu aluks tosi hankalalta ja vaikealta ja maailman lopulta, en sais syyä leipää ja pastaa ja mitään hyvää enää ikinä ja kun aloin lukemaan pakkaus selosteita tuotteista, huomasin kuinka monet tuotteet sisältävät gluteenia, monet mausteet, kastikkeet ym.

Keliakiahan on autoimmuuni sairaus, joka tarkoittaa että rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvoilla tulehdusreaktion, joka vahingoittaa suolinukkaa ja vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä.

Suomessa vajaalla 1% on diagnosoitu keliakia, mutta tutkimusten mukaan yli 2% sairastaa keliakiaa. Ja arviolta 10-40% suomalaisista on gluteenille yliherkkiä, ilman minkäänlaista diagnoosia, mutta tällöin  gluteeni vaikuttaa haitallisesti mm aivojen välittäjäaineiden toimintaan ja aiheuttaa vatsavaivoja.

Yliherkkyyden toteaa helposti jättämällä gluteenia sisältävät tuotteet pois vähäksi aikaa. Olotila muuttuu muutamassa viikossa energisemmäksi ja jaksavammaksi. Tätä uutta "ruokavillitystä" noudattaa myös Victoria Beckham ja useat muut julkkikset. Amerikassa gluteenitonta ruokavaliota noudattavat useat ihmiset ilman keliakiaakin paremman voinnin ja kapeamman vyötärön toivossa.

No mitä sitten voi syödä?
riisiä, tattaria, hirssiä, gluteenitonta aitokauraa ja gluteenittomia tuotteita on nykyään todella paljon! Gluteenitonta pastaa löytyy erimallisina, tummana ja vaaleana, spagettia, lasagnelevyjä ym. erilaisia jauhoseoksia löytyy, joita itse näin opiskelijana suosin, leivon sämpylöitä, jolloin voin itse lisätä niihin myös siemeniä ja laitan niitä pakkaseen. On muroja ja mysliä, näkkileipiä, myslipatukoita, ja vaikka mitä! Itse löysin semperin tuotteet nopeasti sairastumiseni jälkeen ja tulin iloiseksi että voin sittenkin syödä aamupuuroni ja voin treenin jälkeen syödä gluteenitonta leipää. Gluteeniton pasta kuului Fitness-ruokavaliooni jo ennen Keliakian toteamistakin.

On kiva myös että kun saa pitää herkkupäiviä niin löytyy gluteenittomia vaihtoehtoja myös herkuista, muffinssi taikinaa, keksejä ym. Tähän ruokavalioon totuttautuminen meni yllättävän helposti enkä koe tätä ollenkaan hankalaksi. Onneksi on noin paljon hyviä ja laadukkaita tuotteita, joilla voi korvata gluteenia sisältäviä ruokia. Suosittelen kaikkia kokeilemaan viljojen pois jättämistä!

Semper lähetti minulle erittäin ystävällisesti tuotepaketin, joka sisälsi vaikka ja mitä, en tiennyt kaikkien näiden tuotteiden olemassaolosta edes, mutta jälleen voin taas laajentaa asioita joita voin syödä ja miten muokkailla ruokailujani! :)
Kiitos Semper!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti